Creske mačke Renate Vranyczany Azinović

admin
31. srpnja 2023.
284 Views

Zagreb, 6. veljače 2020. (Icom) – Zanimanje za fizionomije životinja pokazivala je Renata Vranyczany Azinović i ranije. Ukiparila je fizionomije od bjeloglavog supa do sitnih ribica i njihovih skupnih formacija; od vjernih samostanskih pasa širokobrijeških fratara do pingvina. Na pingvinima se zadržala najduže i stvorila čitav ambijent s brojnom skupinom pingvina individualnih držanja i njihovih osjećaja koji se držanjem tijela manifestiraju. Tu je dosegla oblikovnu čistoću koja redukcijom realiteta doseže visoku minimalističku kiparsku estetiku.

Tema ove izložbe koja se održava u Galeriji Josip Račić u Zagrebu do 23. veljače 2020., a potom u Muzeju grada Cresa, su mačke. Renata Vranyczany Azinović oblikovala je sve tipove i karaktere mačaka s kojima se susretala na otoku Cresu, osobito u dvorištu i vrtu svojog ljetnikovca: od crne, bijele, tigraste do bijelo-riđe kojoj je posvetila posebnu pozornost jer se kod nje udomaćila i omacila. Umjetnicu je mačkama privukla njihova narav, individualnost i portretna markantnost te voluminoznost i gipkost tijela. Kiparski izazov bio je uhvatiti njihove pokrete, osobita i promjenjiva držanja, proporcije, boje i najrazličitije forme tok vitkog savitljivog tijela, pa sve do karakterističnih stanja čekanja, vrebanja, sunčanja, predenja, spavanja, igranja, istezanja, itd. Sve su te poze kiparski intrigantne, te se umjetnica nije udaljavala suviše od stvarnosti. Umjetnica modelira svoje ljetne družice – mačke – portretno (svaka ima svoje ime i svoju zasebnu priču gdje se i kako se pojavljivala i nestajala) a stvorila je i malu tipsku abecedu mačje komunikacije kako bi položajem tijela iščitali njihova raspoloženja: je li sita, mazno prede, zadovoljno opružena, brižna majka, ljenčina, itd.

Veselu pak, mladenačku majčju narav ukiparila je Renata Vranyczany Azinović u radovima malih mačića koji su se danima igrali s plastičnim kutijama sladoleda, u njih se uvlačili, izvlačili, ljuljali, spavali kao u kakvoj zipki. Tim je veselim zgodama zapravo i započeo umjetničin interes za modeliranje mačaka.

Ciklusom creskih mačaka modeliranim s puno kiparske vještine i ljubavi prema mačjem svijetu Renata Vranyczany Azinović ponovo se potvrdila kao kiparica koja je postala nezaobilazno ime u hrvatskoj povijesti animalista.

Author admin