Pregled vijesti iz Hrvatske (10. siječnja 2019)

admin
31. srpnja 2023.
120 Views

ZAGREB – U sklopu boravka Kolegija povjerenika Europske komisije u Zagrebu, potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se u petak s visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. Hrvatski ministar obrane predstavio prioritete i aktivnosti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u području obrane i sigurnosti. Istaknuo je četiri ključna prioriteta: daljnju provedbu konsolidaciju i koherentnost obrambenih EU inicijativa (PESCO, CARD, vojna mobilnost, Europski obrambeni fond), jačanje EU-NATO suradnje i transatlantskih odnosa, jačanje industrijske i istraživačke dimenzije obrane s naglaskom na ulogu malog i srednjeg poduzetništva, te jačanje napora Europske unije na području jugoistočne Europe u domeni sigurnosti i obrane.

IMOTSKI – Grad Imotski izvijestio je u petak da mu je bespovratnim sredstvima iz europskih fondova odobreno financiranje gotovo 70 posto projekta “Izgradnja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Imotski” ukupne vrijednosti 289 milijuna kuna. Odluku o tome Grad je dobio koncem prošle godine, uskoro očekujemo potpisivanje ugovora, potvrdio je imotski gradonačelnik Ivan Budalić.  U sklopu projekta izgradit će se i rekonstruirati sustavi javne vodoopskrbe i odvodnje te nadograditi uređaji za pročišćavanje otpadnih voda. Radovi će obuhvatiti naselja Vinjane Donje, Glavinu, Grad Imotski i Podstranje, dio općine Proložac. Radovi će početi nakon što se na javnom natječaju izabere izvođač.  

ZAGREB – Petero ginekologa Zadarske županije upozorilo je u petak kako je odlaskom dvoje ginekologa bez primarne ginekološke skrbi ostalo još oko 13.000 žena, među kojima oko 600 trudnica, pa je u ovom trenutku na području te županije bez primarnog ginekologa oko 25.000 Zadranki. “Negativni trend i nerješavanje stručnih i organizacijskih problema traje već dvadesetak godina. Posljednjih godina, iako se znalo kada i tko odlazi u mirovinu, ne stvaraju se novi specijalisti. Posljednje dvije specijalistice su došle u Dom zdravlja prije 6 -7 godina, no otišle su, jedna ubrzo nakon dolaska, a druga ovih dana”, ističu zadarski ginekolozi. To su napisali u pismu upućenom Upravnom vijeću Doma zdravlja Zadarske županije, HZZO-u, Ministarstvu zdravstva, Sekciji ginekologa koncesionara Hrvatske udruge koncesionara (HUUGO) te Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskom liječničkom zboru.

ZAGREB – Udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija u petak je od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zatražila da povuče novi cjenik za naplatu odvoza komunalnog otpada, ističući da se njime pljačkaju građani jer im mjesečni računi drastično rastu do čak šest puta. Udruga je u priopćenju zatražila i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada, kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio “kaotičan” način prikupljanja otpada.  Objašnjava kako je komunalno poduzeće Čistoća objavilo novi cjenik kojim mjesečni računi Zagrepčanima drastično rastu do čak šest puta. Time se, tvrde, u djelo provodi štetna ideja Bandića i odluka većine u Gradskoj skupštini koja je donijela nepravedan model naplate u funkciji pljačke Zagrepčana.

ZAGREB  – Stranka saborskog zastupnika Miranda Mrsića Demokrati u petak je upozorila na mogućnost velike koalicije SDP-a i HDZ-a te pozvala stranke ljevice da se tome suprotstave i okupe oko programa za modernu i otvorenu Hrvatsku.  “Pobjeda Zorana Milanovića najbolje govori što bi stranke ljevice trebale učiniti kako bi pobijedile na parlamentarnim izborima. Trebamo se okupiti i zajedno raditi da bi smijenili vlast HDZ-a i ‘žetončića'”, poručuju Demokrati u priopćenju.  Ističu da će u idućem razdoblju okupiti sve stranke kojima je stalo da Hrvatska ne stoji u mjestu.  Po njihovoj ocjeni, SDP nije prepoznao važnost okupljanja, već je ruku suradnje ponudio Andreju Plenkoviću i HDZ-u stvarajući sve preduvjete za postizbornu koaliciju s HDZ-om.

ZAGREB – Bivši predsjednički kandidat Dario Juričan objavio je na svojem facebook profilu pismo predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću kojeg optužuje da priča o antikorupciji dok njegov “pajdo” Dalibor Bastalec na Adventu ima kućicu na sestrino ime te je zatražio ponovno otvaranje kina Europa. Redatelj Juričan navodi kako Bernardićev prijatelj i glavni tajnik Stranke rada i solidarnosti Dalibor Bastalec ima na Trgu bana Jelačića kučicu prijavljenu na ime njegove sestre, dok je prošle godine bila na istom mjestu ali pod imenom druge kompanije. Juričan nadalje navodi kako ta istra stranka u Gradskoj skupštini oporbi ne želi dostaviti izvješće o Adventu, a izabrani predsjednik Zoran Milanović zove ga “žarištem korupcije”. “Sad sam ja tu malo zbunjen, moj Bero… Kome ti lažeš Bero?”, stoji u pismu Juričana.

ZAGREB – Eskadrila borbenih aviona  Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz sastava 91. krila provodi u petak redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih je moguće probijanje zvučnog zida, priopćeno je iz Ministrarstva obrane RH. Letovi će se provesti danas od 10 do 15 sati na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-Moslavačke, Zagrebačke i Požeško-slavonske županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera, dodaju iz  MORH-a.

ZAGREB – Zagrebački Zoološki vrt u petak je postao jedini ZOO na svijetu u kojem se može vidjeti čovječja ribica, endem podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša, kao i glodavac dinarski voluhar, također endemska vrsta s krševitih područja Jugoistočne Europe. Te su jedinke iznimno vrijedne pa su napravljene nastambe koje im omogućuju život nalik onom u prirodnom staništu. Uz primjerke koje će moći vidjeti posjetitelji, u ZOO vrtu živi još 20-tak čovječjih ribica te 30-tak dinarskih voluhara. Životinje su uključene u projekte istraživanja i zaštite.

ZAGREB – Miroslav Škoro, predsjednički kandidat koji je u prvom krugu izbora osvojio 465.703 glasa, odbacio je u intervjuu Večernjem listu prozivke da je na vlast doveo Zorana Milanovića ustvrdivši kako mu oni koji to govore daju nadnaravne sposobnosti i prebacuju odgovornost na drugoga, a najavio je i stvaranje treće opcije. “Na politiku gledam kao na svojevrsno tržište na kojemu se nudi kandidate, ideje i konkretne mjere, a zauzvrat se očekuje glasove. Političar je s onim što zastupa proizvod. Ako taj proizvod podbaci i tržišni udio ne odgovara zacrtanim ciljevima treba napraviti analizu”, rekao je Škoro.

ZAGREB – Vlada je u četvrtak na zatvorenome dijelu sjednice imenovala Tomislava Družaka državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za šport, a Siniša Kukić imenovan je direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću. Vlada je također Ustavnom sudu odgovorila na prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom te na zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 3. Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju otpadom. Cjeloviti odgovori Vlade bit će objavljeni uz odluke Ustavnoga suda, navodi se u priopćenju.

ZAGREB – Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas izjavio je u četvrtak nakon sjednice stranačkog Predsjedništva da su izabrali deset koordinatora izbornih jedinica, osnivaju izborni stožer i kreću u pripremu za pobjedu na parlamentarnim izborima. Poručio je kako je Davor Bernardić “apsolutni kandidat za premijera”. “Napravili smo analizu predsjedničkih izbora i izuzetno smo zadovoljni pobjedom našeg kandidata Zorana Milanovića. To je plod rada, snage i jedinstva u SDP-u. Građani su rekli da žele promjene i vratili povjerenje SDP-u”, rekao je Vukas novinarima.

Stanje na cestama – prohodnost cesta

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Pojačan je promet u gradovima, na gradskim cestama i obilaznicama.

Moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče:
zbog uključivanja izvanrednog prijevoza u zoni čvora Zadar II kratkotrajno će se na 15 minuta zaustavljati sav promet u smjeru Zagreba: do 31.01.2020. god. od ponedjeljka do četvrtka od 14:30 do 15:30 sati, petkom i subotom od 15:30 do 16:30 sati, nedjeljom od 19:30 do 20:30 sati.

Zagrebačka obilaznica – čvor Jankomir (A3):
zona ispod zapadnog nadvožnjaka Jankomir, na glavnoj trasi autoceste A3 (u smjeru čvora Lučko i GP Bregana) – promet se u oba smjera vodi samo jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 km/h;

    zatvoren je izlazni krak na čvoru Jankomir iz smjera Krapine (sa A2) prema gradu Zagrebu (Jankomiru) zbog čega je promet preusmjeren obilazno preko nadvožnjaka Rakitje.

Podsjećamo vozače da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.

Granični prijelazi

Zbog radova na GP Goričan tranzitni teretni promet preusmjerava se preko čvora Goričan i dalje obilaznim pravcem na stari GP Goričan (obilazni pravac: čvor Goričan-ŽC2026-DC3-stari GP Goričan).

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji koja je na snazi od 1. lipnja ove godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Više se može pročitati na internetskim stranicama: https://www.hak.hr/vijest/896/ogranicenje-slo-vozila-2019.

Zbog povremeno pojačanog priljeva vozila na pojedinim graničnim prijelazima vrijeme potrebno za prelazak granice se često mijenja, a zabilježena čekanja mogu biti i duža. Vozače molimo za strpljenje i razumijevanje!


SAVJETI

Kako bi se što lakše prometovalo po cestama u RH treba pratiti uvijek ažuriranu HAK-ovu stranicu o stanju u prometu. Uz naše ceste spomenimo i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se prvih dana nove godine očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to Tauernautobahn, Inntalautobahn i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, te ceste prema skijalištima u Italiji, Austriji i Švicarskoj, na kojima se, posebice 6. siječnja, očekuje i znatan broj vozila iz Hrvatske.

Za sve one koji svojim vozilom putuju izvan granica, na stranicama HAK-a mogu naći sve potrebne informacije o zimskoj opremi u Hrvatskoj i europskim državama.

Author admin