Isplovile iz zaborava

admin
31. srpnja 2023.
211 Views

Zagreb, 11. veljače 2020. (Icom) – Ferdinand Nani Trenc i Zrinka Ettinger Starčić objavilie su krajem prošle (2019.) godine knjigu „Isplovile iz zaborava“ u nakladi Lošinjskog muzeja. Knjiga je informativna, edukativna i poticajna.

Naime, ovaj povijesni pregled naše brodogradnje podsjeća nas da smo mediteranska zemlja i da brodogradnja treba postati ili ostati naš gospodarstveni prioritet, te poticati kako velika tako i mala brodogradilišta, kao primjerice ono u Nerezinama na Lošinju.

Knjiga je dvojezična, hrvatsko-slovenska, jer je među inim autor maketa i koator cijele publikacije Ferdinand Nani Trenc slovenske nacionalnosti. No, knjiga obuhvaća povijest brodogradnje od starog Rima do novijeg vremena, a autorica ovog povijesnog dijela nas podučava gdje se sve mogu crpiti informacije o tipovima brodova, ovdje jedrenjaka, te koje su nazive ponijeli. Što se maketa tiče, saznajemo da su najstarije sačuvane one iz Francuske iz 17. stoljeća.

Knjiga obuhvaća deset najpopularnijih trgovačkih jedrenjaka, tehničke nacrte i makete izrađene iz hrastova i kruškova drva. Tu je i riječnik naziva za pojedine dijelove lađa, njihove jarbole, kobilice (gredelje) i njihova jedra. Svaka maketa pomno je objašnjena kako je i odakle preuzeta a predstavlja slavnu našu povijest brodogradnje: krčki teretni jedrenjak iz 13. stoljeća, medulinski jedrenjak iz 15. stoljeća, lošinjska gripa, marsilijana, senjski fregadun, svi iz 17. stoljeća, mletačka pulaka iz 18., sjevernojadranski trabakul i lošinjski loger iz 19. stoljeća, bracera, te istarski bragocet iz 20. stoljeća. Uz svaki je brod , odnosno maketu detaljan opis odakle je prenesen, te kako je računalno izveden u tri D.
Pravi je užitak gledati, jednako tehničke nacrte, kako i njihove majstorski izrađene makete, koje predstavljaju dragocjeno muzejsko blago. Još više veseli vidjeti rekonstrukciju stvarnog lošinjskog logera koji je punim jedrima zaplovio plavim Jadranom.

Author admin