Hrvatski sabor obilježio 25 godina hrvatske neovisnosti

admin
12. srpnja 2023.
202 Views

Hrvatski sabor koji je prije 25 godina, 8. listopada 1991., donio povijesnu odluku o hrvatskoj neovisnosti, u petak je skromnim svečanim prijemom obilježio tu obljetnicu i Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Domaćin prijema bio je predsjednik Sabora akademik Željko Reiner, koji je poručio kako je “na svima nama” trajna obveza i odgovornost čuvati sjećanje na 8. listopada 1991. godine, na Domovinski rat, na sve domoljublje i zajedništvo koje nas je nosilo i poticalo, te da više nikada ne dopustimo da Hrvatska bude ugrožena od bilo koga.

 “Neka nam današnji dan bude vjerodostojni poticaj da našim građanima vratimo nadu i povjerenje i pokrenemo oporavak zemlje koji će donijeti sreću i zadovoljstvo svim njezinim građanima. Za to su potrebni domoljublje, čvrstina volje, odlučnost, mudrost i odgovornost, pa i hrabrost, baš kao i u Domovinskom ratu. Uvjeren sam da će novi saziv Hrvatskog sabora, koji će se vjerojatno za tjedan dana konstituirati, i nova Vlada to ostvariti na čast i slavu ove zemlje, na ponos njezinih građana i budućih naraštaja”, izjavio je dosadašnji predsjednik Sabora.

Reiner je podsjetio na dramatične ratne okolnosti u kojima je Sabor prije 25 godina, u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici, donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Naime, samo dan prije, 7. listopada 1991., zrakoplovi JNA raketrirali su Banske dvore, zgradu u saborskom susjedstvu, zbog čega je Sabor povijesnu odluku donio izvan svog povijesnog sjedišta na Markovom trgu.

Hrvatska je odlukom od 8. listopada jasno i odlučno rekla definitivno “zbogom” tadašnjoj jugoslavenskoj totalitarnoj državi, naglasio je Reiner.

 Podsjetio je da je Hrvatska u to vrijeme bila u nezavidnoj situaciji, praktički nenaoružana, izložena nemilosrdnom napadu velikosrpskih snaga, pod međunarodnim embargom na nabavku oružja. Svemu tome treba dodati i “potpunu odsutnost zanimanja i želje za pomoć međunarodne zajednice koja je namjerno okrenula glavu da ne vidi da se u srcu Europe događa ‘deja vu’ – još jednom genocid i zločin nalik onome što su toliki narodi Europe pretrpjeli tijekom II. svjetskog rata od nacista i fašista sa svim potpuno istim obilježjima – od koncentracijskih logora do protjerivanja stanovništva druge nacionalnosti”, istaknuo je.

Jedinstvo nam je dalo snagu

Podsjetio je da je pritisak na Hrvatsku “da ustukne bio strašan”, ali da nije ustuknula. “Jedinstvo u borbi za isti, plemeniti cilj – za neovisnu i samostalnu, slobodnu i demokratsku Hrvatsku dalo nam je u Domovinskom ratu snagu koja nas je, usprkos strašnim gubitcima, dovela do pobjede i ostvarenja cilja o kojem su stoljećima sanjali naraštaji naših predaka”, naglasio je predsjednik Sabora.

 Bitke su se, naveo je, vodile i na diplomatskom planu, no one prave, daleko žešće i teže bile su na bojnim poljima od Vukovara preko Voćina, Škabrnje do Dubrovnika.

 “Put od 8. listopada 1991. do konačne pobjede u Domovinskom ratu bio je težak i dug, ispunjen suzama i bolom zbog izgubljenih više od 15.000 života”, rekao je Reiner i poručio da ih nikada ne smijemo zaboraviti jer je “na njihovoj žrtvi i na ničem drugom nastala moderna hrvatska država”.

 Napomenuo je da je u napadu na Hrvatsku ubijeno više civila u svojim kućama i dvorištima te na ulicama nego policajaca i vojnika branitelja na ratištima, da je poginulo 402 djece, da je kroz srpske logore prošlo oko 30.000 Hrvata, od čega više od 200 djece. To ne smijemo zaboraviti, poručio je.

 Reiner ističe da je Hrvatska danas suočena s drukčijim izazovima, u prvom redu s gospodarskom krizom. “Mnogi su na granici siromaštva, mnogi nezaposleni, mnogi blokirani ili pod ovrhama, mladi odlaze u inozemstvo trbuhom za kruhom. To nije ono za što su se borili hrvatski branitelji, to nije ono što žele građani ove zemlje”, rekao je predsjednik Sabora.

Jesmo li mogli bolje?

Osvrćući se na proteklih četvrt stoljeća, ocijenio je da smo ostvarili mnogo – živimo u demokraciji i miru, Hrvatska je članica NATO-a i Europske Unije, ali i upozorio da njeni građani, nažalost, još ne žive u blagostanju.

 “Jesmo li mogli bolje? Sigurno da, no upravo zbog toga ne smijemo zastati na pola puta, ne smijemo odustati od ideala koji su nas pokretali prije 25 godina”, naglasio je Reiner.

 “Gospođe i gospodo, Hrvatice i Hrvati, poštovani građani Hrvatske, srdačno Vam u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime čestitam Dan neovisnosti. Čuvao Vas sve dragi Bog i čuvao nam jedinu i vječnu Hrvatsku”, rekao je.

 Prijemu u Saboru nazočili su najviši državni dužnosnici, predstavnici političkog, društvenog, kulturnog i akademskog života, predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

 Uzvanici su minutom šutnje odali počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Svečanost hrvatske neovisnosti uveličala je pjevačica Radojka Šverko solističkom izvedbom hrvatske himne Lijepa naša i skladbom Ljubim te do bola.

Author admin