22:32, 20. Listopad 2018

kultura...

Kultura 3. lipnja 2018.

Objavljeno: 03.06.2018 u 11:41
Pregledano 125 puta

Autor: Icom, Hina
Kultura 3. lipnja 2018.

ZAGREB, 3. lipnja 2018. (Icom, Hina) - Pregled vijesti iz kulture:


VAFI & RAFI dodijelio nagrade najuspješnijim mladim animatorima


VARAŽDIN - Dodjelom nagrada najuspješnijim mladim animatorima, u nedjelju je u Varaždinu završio ovogodišnji 9. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranih filmova djece i mladih.

Prvi je put festival imao dva grada domaćina – Rijeku, u kojoj je prikazano 77 animiranih filmova u profesionalnoj kategoriji, za djecu i mlade te Varaždin u kojem su posjetitelji u kinu Gaj mogli pogledati filmovi čiji su autori djeca i mladi.

"Jako smo zadovoljni suradnjom s Rijekom i mogu sa sigurnošću reći da će se ta suradnja nastaviti. Sve je prošlo u najboljem redu, led smo probili i siguran sam da će sljedeći put biti još bolje", izjavio je Hrvoje Selec, direktor festivala, ujedno i tajnik udruge VANIMA koja je organizator VAFI-ja.

Iz raznih dijelova svijeta animatori su za ovogodišnji VAFI & RAFI prijavili oko 700 filmova, od kojih je otprilike 190 prikazano u službenoj konkurenciji.

"Filmovi su ove godine bili zaista odlični, no ono što je također iznimno važno jest doživjeti sreću djece i mladih kad ugledaju svoj film na velikom ekranu. Sretni su i ponosni, a mi smo zbog toga još zadovoljniji", rekao je Selec dodavši da su i ovoga puta bile organizirane radionice za mlade animatore, ali i javna panel rasprava vezana uz medije i maloljetnike.

"Pokrenuli smo tu temu koja je dosta zanimljiva, budući da na neki način rasvjetljava ulogu tzv. youtubera i influencera na mladu populaciju", kazao je direktor festivala.

Žiri koji je ocjenjivao VAFI sekciju sastojao se od stručnjaka i autora iz područja animiranog filma, a činili su ga Talijan Andrea Martignoni, Slovenac Igor Prassel i Ana Hušman iz Hrvatske. Odgledali su 111 animiranih filmova u ukupno šest projekcija i dodijelili tri VAFI statue i petnaest diploma. Najboljim filmom u VAFI MINI kategoriji proglašen je ruski film „U kraljevstvu“, u MIDI kategoriji pobijedio je kineski film „Rez“, dok je MAXI VAFI statuu dobio portugalski film „Život... Tamo“.

Nagrade u posebnoj kategoriji plavi VAFI dodijelile su Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske i Gorana Banda iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Najboljim filmom su proglasile indijski film „Ja sam TI“ koji govori o pravu djeteta na pogrešku, ali i na razumijevanje i potporu.

 

DHF: Animirana konkurencija donosi deset vrhunskih djela


ZAGREB - U konkurenciji animiranog filma ovogodišnjih Dana hrvatskoga filma prikazat će se deset vrhunskih djela, među kojima produkcijski dominira posljednjih godina revitalizirani Zagreb film s četiri rada, najavljeno je s festivala koji će se održati od 16. do 20. lipnja u Zagrebu.

To su novi radovi Veljka Popovića (Biciklisti), Igora Grubića (Kako se kalio čelik), Darka Vidačkovića (Samo plivanje), Mirana Miošića (Bijela vrana) i Andreja Rehaka (Bobo), kao i oni mlađih autora Marka Belića (Flimflam) i Dee Jagić (Prošlost raste).

Bit će tu i djelo strip-umjetnika Siniše Ercegovca (Prošlo je s kišom), kao i epizodu nove serije Darka Bakliže (&Black&White), dok je Michaela Müller (Aerodrom) za svoj film već primila brojne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu.

"Biciklisti" Veljka Popovića opisuju se kao "komedija začinjena erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada i predstavlja posvetu legendarnom Vasku Lipovcu". Film je uvršten i u natjecateljski program najprestižnijeg svjetskog festivala animacije u Annecyju.

"Prošlo je s kišom" Siniše Ercegovca, strip-majstora i autora superjunaka, Super Hrvoja, još je jedna mediteranska, sjetna priča o suživotu starog ribara i talentiranog mačka koji mu donosi dobar ulov.

Multimedijalni umjetnik, performer i umjetnički aktivist Igor Grubić iz Kreativnog sindikata u animiranom filmu "Kako se kalio čelik"  odražava svoj postojani interes za propast samoupravnog socijalizma i radničkih prava, a to je i obiteljska oda međugeneracijskim odnosima.

Majstorica crtanja i slikanja na staklu, svestrana švicarska animatorica s hrvatskom diplomom i adresom Michaela Müller najavljuje se kao jedna od favoritkinja te kategorije. U "Aerodromu" opisuje tjeskobnu vrevu zračnih luka, a taj je njezin film proglašen najboljim švicarskim crtićem i nagrađen je na nizu festivala.

"Bobo" Andreja Rehaka fantazijska je priča o patuljastom dječaku koji na kiši odjednom počinje rasti sve do svemirskih razmjera,  stop-animirana "Prošlost raste" Dee Jagić koristi subjektivni kadar za ontološko promišljanje, dok je "Samo plivanje" Darka Vidačkovića rukom crtani minimalistički filozofski SF geometrijskih oblika.

"Flimflam" Marka Belića priča je o susretu dvije jedinke na imaginarnom otoku izvan vremena i prostora, a "Bijela vrana" Mirana Miošića tradicionalna priča o "ružnom pačetu" i snažna parabola o različitosti, roditeljstvu i očuvanju okoliša.

Film "&Black&White" slikara, animatora i profesora Darka Bakliže opisuje se kao "eskimska geg-minijatura intrigantnog crno-bijelog grafizma", koja najavljuje animiranu seriju utemeljenu na poigravanju s vizualnom percepcijom, obilju humora i upoznavanju s različitim svjetskim kulturama.



Animafest: Animacikl - zagrebačke fasade kao filmsko platno


ZAGREB - Dan uoči otvorenja ovogodišnjeg Animafesta, na zagrebačkom Gornjem gradu u nedjelju se održava biciklističko- animirani program festivala, Animacikl koji, predvođen kolonom Zagreb Pedicab tricikala opremljenih pokretnim projektorima, zagrebačke ulice i fasade pretvara u Animafestovo platno.

Program, posvećen proslavi 50. godišnjice animirane serije "Profesor Baltazar", odvijat će se na platou ljetnog kina Gradec, na Trgu Katarine Zrinske i u okolnim ulicama.

Organiziran je u suradnji s odsjekom za animirani film Akademije umjetnosti iz Banja Luke i partnerstvu s Gradom Zagrebom.

Počinje u 19 sati kazališnom predstavom "Profesor Baltazar – Put oko svijeta" u režiji Marija Kovača, veseloj priči "o mogućnostima, različitostima te dobrim namjerama uz originalne likove iz crtića i prepoznatljivu glazbu".

Potom u Ljetnom kinu Gradec slijedi okupljanje građana s biciklima na Katarininom trgu, a nakon 90-minutne vožnje počinju projekcije filmova "Majstor Koko", "Vjetrovita priča" i "Leteći Fabijan" iz serije Profesor Baltazar.

Animafestov program na otvorenom počeo je u subotu navečer u parku Ribnjak, gdje se okupilo više od 700 građana koji su na dekama i biciklima, s djecom, prijateljima i kućnim ljubimcima, pogledali 'animiranu životinjsku reviju', prošlogodišnje pobjednike Animafesta, filmove "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, "Crvena kornjača" Michaëla Dudok de Wita i "Noćna ptica" Špele Čadež.

Ovogodišnji, 28.  Svjetski festival animiranog filma počinje u ponedjeljak 4. lipnja, svečanim otvorenjem.



Zagrebački MSU za idući tjedan priprema dvije izložbe


ZAGREB - Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) priprema za utorak, 5. lipnja otvorenje dviju izložbi: "Područja doticaja - arhitektura Graza i Zagreba" i "REZ/CUT - Primjeri kolaža u umjetničkim praksama srednje i istočne Europe od avangarde do danas".

Izložba "Područja doticaja: arhitektura Graza i Zagreba" nastala je u suradnji Kunsthausa iz Graza i MSU-a, s ciljem da pokaže srodnosti između suvremene arhitekture koja je oblikovala Graz, zagrebačke arhitekture modernizma te međunarodnih urbanističkih prožimanja i utjecaja koji su oblikovali promišljanja urbanista i arhitekata u oba grada.

"Izložba stavlja naglasak na neobično smiona i inovativna djela štajerskih arhitekata koja su izazvala međunarodnu pozornost struke te postala važnim djelom globalnog arhitektonskog naslijeđa", ističe se u najavi.

"Iako arhitekture Graza i Zagreba posjeduju različite povijesti, posljedično i različite morfološke odlike, muzeji Graza i Zagreba postali su mjesta susreta gdje se razlike uvažavaju, istražuju i potiču",  dodaje se.

Prikazat će se makete, 3D modele, fotografije, video-rekonstrukcije i skice arhitekata i suvremenih umjetnika, radove koji promišljaju utopijsku i ekspresionističku arhitekturu Štajerske, socijalno stanovanje u Grazu i okolici te utjecaj novih tehnologija na oblikovanje prostora od 60-ih godina do danas.

Uz Colina Fourniera i Petera Cookea, autore proslavljenoga Kunsthausa, predstavit će se radovi štajerskih vizionara poput Bernarda Hafnera, Konrada Freya ili Volkera Gienckea.

Usporedno će se izložiti radovi hrvatskih arhitekata i umjetnika, Andrije Mutnjakovića, Vjenceslava Richtera, Gorana Trbuljaka, Borisa Bućana, Bojana Gagića, Darka Fritza, autora koji tematiziraju odnose arhitekture i vizualne umjetnosti, odnosno potencijale arhitekture i urbanističkog oblikovanja u izgradnji kvalitetnijeg života svakog pojedinca.

 

Sedamdesetak umjetnika na izložbi posvećenoj kolažu

Izložba "REZ/CUT - Primjeri kolaža u umjetničkim praksama srednje i istočne Europe od avangarde do danas",  predstavlja umjetničke pozicije i prakse različitih generacija sedamdesetak umjetnika iz Hrvatske i srednje i istočne Europe.

Otvarajući nove prostore za razumijevanje, historizaciju i kontekstualizaciju teme, izložba je svojevrsni prostor za razumijevanje kolaža kao diskurzivne i kritičke prakse.

Predstavlja i istražuje aspekte, probleme i preokupacije umjetnika u radu s praksama kolaža u različitim medijima od radova na papiru, podžanrove dekolaža, fotokolaža, izrezivanja/cut-out, upotrebu teksta, kolaž i film.

"Do početka 20. stoljeća kolaž je u europskoj umjetnosti bio rubna pojava, a od prvih kolaža i praksi avangarde prodire u središte umjetničkog sustava te poput montaže u kinematografiji predstavlja umjetnički jezik i tehnologiju novog pogleda na svijet i kao kritička praksa formira se u relaciji sa ideološkim, ekonomskim, društvenim kontekstom", napominju iz MSU-a.

U užem smislu kolaž je likovni žanr koji nastaje konstrukcijom i lijepljenjem različitih materijala na podlogu, uvodeći i neumjetničke materijale, predmete iz svakodnevnog života, elemente slike i teksta iz masovnih medija i popularne kulture, a avangardna umjetnost njime je stvorila nove načine mišljenja i izražavanja.

Uz radove iz MSU-a, izloženi su oni posuđeni iz drugih kolekcija, institucija, galerija i umjetnika.

Obje izložbe bit će otvorene do 14. kolovoza.



IZ SVIJETA - (KULTURA - ZNANOST - ZANIMLJIVOSTI)


Bruxelles: Ponovno otvorenje Kraljevskog muzeja za srednju Afriku u novom svjetlu

BRUXELLES - Kraljevski muzej za srednju Afriku u Bruxellesu koji je nekoć slavio kolonijalnu povijest Belgije, ponovno se otvara nakon višegodišnjeg renoviranja, no ovaj put uz više kritičnosti prema tom mračnom razdoblju belgijske povijesti.

Muzej pun povijesnih artefakata i prepariranih divljih životinja često su kritizirali jer su njegovi tvorci u potpunosti zanemarili svu brutalnost kojoj su bili izloženi milijuni stanovnika Konga za vrijeme vladavine kralja Leopolda II. od Belgije.

Zlatna statua europskoga misionara koji u naručju drži afričko dijete, izložena uz natpis: "Belgija donosi civilizaciju u Kongo", ostaje u muzejskom postavu, no kustosi su joj odlučili dodati i egzaktan povijesni kontekst.

"Nadamo se da ćemo u novoobnovljeni muzej uspješno unijeti jednu novu priču", kazao je Guido Gryseels, upravitelj muzeja koji će se ponovno otvoriti za posjetitelje u prosincu.

Belgijska vlada je u modernizaciju neoklasične zgrade i parka koji je okružuje uložila 66 milijuna eura.

Dodatni prostor omogućit će proširenje muzejske kolekcije. Od prosinca će posjetitelji uz originalna djela iz kolonijalnog razdoblja moći razgledati i dio izložaka suvremene umjetnosti iz srednje Afrike.

"Ono što se dogodilo u Kongu, bez obzira na to koliko strašno bilo ne možemo izmijeniti niti ponovno ispisati povijest. No možemo predstaviti na ispravan način", rekao je Zuhal Demir, ministar u belgijskoj vladi.

Kralj Leopold II. je, poput mnogih drugih monarha krajem 19. i početkom 20. stoljeća znao koliki je značaj kolonija u drugim dijelovima svijeta. Poslije više bezuspješnih pokušaja da za Belgiju prigrabi neka područja Afrike i Azije Leopold je svu pažnju usmjerio na Kongo. Ondje je osnovao privatnu tvrtku pod nazivom "Međunarodna udruga za istraživanje i civiliziranje Konga" te uspostavio vlast, postavši jedini vladar područja 76 puta većeg od Belgije.

Stanovnici Konga besplatno su i bez ikakvih prava prikupljali biljne sokove od kojih se izrađivala guma. Svako selo imalo je količinsku kvotu koju je moralo ispuniti. U suprotnom su pojedincima iz sela odsijecane ruke, bez obzira na to je li se radilo o muškarcu, ženi, starcu ili djetetu.

S obzirom na to da žrtve nije nitko popisao njihov broj do danas nije sa sigurnošću utvrđen. Govori se o dva do 15 milijuna ubijenih i umrlih od bolesti i iznemoglosti.

Posljednja saznanja antropologa upućuju na to da je riječ o čak 10 milijuna pobijenih.



Pjesma Macarena može spasiti živote


PARIS - "La Macarena" može spasiti živote, izjavili su u subotu španjolski istraživači koji savjetuju da se držimo ritma tog starog ljetnog hita kad prakticiramo masažu srca.

Pjesma grupe Los del Rio iz 1993. ima prednost da je ne samo jako poznata nego i da daje dobar tempo pri tom hitnom zahvatu, to jest 100 do 120 kompresija u minuti.

Još je trebalo dokazati da to funkcionira. Istraživači s Barcelonskog sveučilišta, Autonomnog sveučilišta u Barceloni i Kliničke bolnice u Barceloni regrutirali su 164 studenata medicine kao pokusne kuniće.

Podijeljeni su u tri skupine, sve zadužene da primjenjuju masažu srca na lutkama tijekom deset minuta.

Rezultati su bili najbolji kod onih koji su koristili metronom na aplikaciji mobilnog telefona, podešen na 103 otkucaja u minuti. U toj skupini 91 posto je držalo pravi ritam.

Oni kojima je savjetovano da mentalno slijede ritam Macarene držali su se ritma u razini 74 posto.

Na kraju samo je 24 posto onih od kojih je zatraženo da izvode masažu bez uputa slijedilo dobar ritam.

Macarena je imala još jednu prednost: oni koji su pratili njezin ritam brzo su počinjali, dok su oni koji su pratili metronom "najviše čekali s prvom kompresijom".



Brojne žene s ranim tumorom dojke mogu izbjeći kemoterapiju


CHICAGO - Oko 70 posto žena s ranim tumorom dojke i srednjim rizikom od recidiva mogu nakon uklanjanja tumora sigurno izbjeći kemoterapiju, objavili su u nedjelju američki stručnjaci.

"Ovo je veliko otkriće", rekao je dr. Larry Norton iz centra za liječenje raka Sloan Kettering u New Yorku.

"To znači da možda 100.000 žena samo u SAD-u ne treba kemoterapiju", istaknuo je.

Studija, predstavljena na kongresu američkih onkologa u Chicagu (ASCO), bavila se time kako liječiti žene u ranoj fazi tumora dojke koje pozitivno odgovaraju na hormonalnu terapiju.

Rizik od recidiva utvrđuje se testom Onkotip DX koji u obzir uzima 21 gen. Žene koje na testu imaju rezultat od nula do deset nakon operacije ne primaju kemoterapiju i liječe se hormonskom terapijom. One s višim rezultatom, od 26 do stotinu liječe se i jednom i drugom terapijom.

Istraživanje je obuhvatilo 10.000 žena s tumorom dojke koji nije metastazirao u limfne čvorove, pozitivno je reagirao na hormonalnu terapiju i bile su negativne na HER2 gen.

Njih 6711 bilo je u kategoriji srednjeg rizika između 11 i 25 i nasumičnim odabirom dana im je ili samo hormonalna terapija ili hormonalna i kemoterapija zajedno.

Istraživanje je pokazalo da su sve žene starije od 50 godina s tim tipom tumora, više od 50 posto svih pacijentica u toj kategoriji, mogle izbjeći kemoterapiju. Uz to, žene s 50 godina i mlađe koje su imale rezultat od 0 do 15 također su mogle biti pošteđene kemoterapije i njezinih štetnih nuspojava.

Ipak, kemoterapija je pozitivno utjecala na žene s 50 godina i mlađe čiji se rizik od recidiva kretao od 16 do 25, ustanovili su znanstvenici.

Dr. Steven Shak, medicinski direktor u tvrtki Genomic Health kaže da se četiri od deset Amerikanki s ranim tumorom dojke ne podvrgava testu utvrđivanja rizika recidiva i nada se da će rezultati studije to promijeniti.

"Ovo je najbolji dokaz da taj test treba postati neizostavni dio kliničke prakse", istaknuo je.

Njegova kompanija trenutno osigurava testove za više od 900.000 pacijenata u više od 90 zemalja. Test u SAD-u stoji 4000 dolara i pokrivaju ga Medicare i sve veće osiguravajuće kuće.



Astronauti se vratili na Zemlju s loptom za Svjetsko nogometno prvenstvo

 
ASTANA - Rus, Japanac i Amerikanac napustili su Međunarodnu svemirsku stanicu i vratili se u nedjelju na Zemlju s nogometnom loptom kojom će se igrati prva utakmica na Svjetskom prvenstvu sredinom lipnja u Moskvi, objavila je ruska svemirska agencija.

Anton Škaplerov, Scott Tingle i Norishige Kanai sletjeli su u 14.39 sati po srednjoeuropskom vremenu u kapsuli Sojuz MS-07 blizu grada Jezkazgana, u kazahstanskoj stepi, pošto su 168 dana proveli u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Na videosnimci koju je Roskosmos izravno prenosio vidi se kapsula koja se prizemljuje i kozmonaut Anton Škaplerov kako prvi izlazi iz nje dok ga dočekuje osoblje na tlu.

"Pomalo smo umorni, ali i sretni zbog onoga što smo učinili i što smo se vratili na Zemlju", rekao je.

Scott Tingle i Norishige Kanai će sada otputovati u Houston, u Sjedinjenim Državama gdje će obaviti liječničke pretrage.

Na videosnimci koju je Roskosmos objavio u četvrtak moglo se vidjeti Škaplerova i njegova kolegu Olega Aremijeva kako se u ISS-u dobacuju nogometnom loptom Adidas Telstar 18.

Kako navodi ruska agencija TASS, tom će se loptom igrati utakmica na otvorenju Svjetskog nogometnog prvenstva 14. lipnja u Moskvi, premda Fifa nije potvrdila tu informaciju.



Saudijcima prodana kuća u kojoj je živjela Jackie Kennedy


WASHINGTON - Suosnivač najveće svjetske medijske tvrtke AOL Steve Case saudijskoj je vladi za 43 milijuna dolara prodao kuću u kojoj je tinejdžerske godine provela jedna od najpopularnijih američkih prvih dama, Jacqueline Bouvier Kennedy, piše Daily Mail.

Case je prodao kuću smještenu u Merrywoodu u Sjevernoj Virginiji u koju se Jacqueline doselila kao dvanaestogodišnjakinja nakon što se njezina majka preudala za nasljednika Standard Oila Hugha D. Auchinclossa mlađeg.

Case i njegova supruga Jean kuću na Chain Bridge Roadu, izgrađenu 1919. u georgijanskom stilu kupili su 2005. godine za 24,5 milijuna dolara.

Riječ je o najskupljoj prodaji kuće u povijesti Washingtona D.C.

Po riječima glasnogovornice saudijske vlade, oni je planiraju koristiti kao rezidenciju za članove visokih saudijskih izaslanstva koji će dolaziti u posjet Sjedinjenim Državama.

"Saudijska vlada svjesna je povijesne vrijednosti kuće u Merrywoodu te osjeća golemo poštovanje prema tome mjestu značajnom za američku povijest", stoji u priopćenju.

"Uživali smo živjeti u Merryowoodu posljednjih 13 godina i nadamo se da će novi vlasnik znati cijeniti ovaj dom u istoj mjeri u kojoj smo ga cijenili mi", objavio je u priopćenju bračni par Case.

Kuću površine 2150 četvornih metara čini 9 spavaćih soba, 13 kupaonica, unutarnji i vanjski bazen, tenisko igralište i gimnastička dvorana. Od Washingtona je udaljena oko 13 kilometara i smještena je uz samu rijeku Potomac. U sklopu imanja nalazi se i kuća za poslugu te garaža za četiri automobila.

Jackie je rođena 28. srpnja 1929. godine u New Yorku u imućnoj obitelji francuskih korijena. Otac John Vernou Bouvier, po pričama nekih bio je uspješan burzovni mešetar. Drugi tvrde da je bio nasilni alkoholičar koji je obitelj financijski uništio lošim investicijama, zbog čega ga je Jackiena majka napustila kad je buduća prva dama imala 11 godina.

Jackie je u kući u Merrywoodu provela dvije vrlo lijepe godine do odlaska u srednju školu u Connecticutu.

"Oduvijek sam voljela Merrywood, ondje je bilo tako mirno... rijeka i prelijepi brežuljci", zapisala je Jackie 1944.



U Parisu susret najviših ljudi na svijetu


PARIS - Desetak najviših muškaraca na svijetu okupilo se za vikend u Parisu na zajedničku radost i znatiželju prolaznika, a među njima je drugi najviši čovjek s 246 cm i rekorder s najduljim stopalima.

U gomili koja je u petak navečer šetala Elizejskim poljanama skupina visokih ljudi nije mogla ostati nezamijećena, pa znatiželjnici nisu mogli odoljeti da se s njima ne fotografiraju.

"Visok sam 158 i nisam si mogao ovako nešto ni zamisliti", rekao je jedan turist.

Košarkaš Dalibor Mičić, visok 224 cm, službeno najviši muškarac Srbije, oduševljen je "što se našao u društvu drugih velikih ljudi".

"Čitav život sam najviši u gradu i konačno evo i drugih ljudi visokih kao ja, nevjerojatno", kaže Mičić.

Venezuelac Jeison Orlando Rodriguez (232 cm) svjetski je rekorder po broju obuće.

"Sada nosi broj 68,  prema američkim mjerama 28. A još raste! Nevjerojatno, strašno", kaže Georg Wessels, njemački obućar.

"Kad se sretneš s drugim visokim ljudima, osjećaj je potpuno drukčiji. Imaš horizontalan pogled jer uobičajeno gledamo druge ljude vertikalno budući da su niži od nas. No ovako zajedno, osjećamo se kao braća, jaki smo", kaže Francuz Brahim Takioullah, visok 246 i službeno drugi najviši čovjek na svijetu.


Porsche blokirao prodaju novih automobila u Europi

BERLIN - Poznati njemački proizvođač automobila zaustavio je prodaju svojih vozila u Europi zbog neusklađenosti s propisanim ekološkim standardima.

Blokada prodaje trajat će dok Porsche ne usvoji nove ispitne standarde za emisije ispušnih plinova i potrošnje goriva, a koji će stupiti na snagu do rujna ove godine, prenose agencije.

Novi standardi uzimat će u obzir i ultrafine čestice koje se pojavljuju u novoj generaciji motora s izravnim ubrizgavanjem.

Na web stranici Porsche-a prilikom odabira modela pojavljuje se poruka u kojoj se korisnike obavještava o tome kako je odabrani model trenutno nedostupan te da se očekuje revizija modela.



Istraživanje: Fizički slabiji muškarci više teže egalitarizmu

LONDON - Prema istraživanju Sveučilišta Brunel iz Londona, fizički slabiji muškarci imaju veću tendenciju simpatiziranja egalitarističkih i socijalističkih ideja. Nasuprot tome, fizički snažniji muškarci više preferiraju kapitalistički ekonomski sustav, neovisno o vlastitim primanjima i općem financijskom stanju.

Istraživanje je provedeno na 171 muškarcu, a starosna dob kreće se između 18 i 40 godina. U tom procesu prikupljene su informacije o njihovim tjelesnim značajkama te fizičkoj spremnosti.

Tijekom istraživanja provjeravano je koliko često sudionici posjećuju teretanu, kakva je njihova financijska situacija te su upitani podržavaju li preraspodjelu imovine i kako gledaju na takozvanu „jednakost.“

Rezultati su pokazali da postoji značajna poveznica između veće fizičke snage i želje za društvenom dominacijom određenih skupina nad drugima. Mišićavi muškarci također su manje skloni podržavanju ekonomske preraspodjele svojstvene komunističkim idejama.

Također se pokazalo da muškarci koji provode veći broj sati u teretani također ne podržavaju egalitarističke ideje. Zanimljivo, čak ni oni fizički snažni muškarci koji imaju manje prihode, ne podržavaju jednaku preraspodjelu prihoda.








← Povratak

Komentari

comments powered by Disqus